Balatonlelle története


Balatonlelle az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben Lelye és Belye alakban már egyházas helyként fordul elő. DSC 00011413-ban Szt. Kelemen tiszteletére épült plébániatemplomát említik a történelmi oklevelek. Az 1536. évi adólajtsromban is Lellye alakban találjuk. 1726-ban Löllye alakban fordul elő és báró Maithényi György birtoka. 1767-ben báró Maithényi János, Mérei Lajos, Antal és István, , Szalay András, Illés Ferencz és 1835-ben ismét báró Maithényi család volt a földesura. 1856-ban a Jankovich és Szalay családok voltak birtokosai.

1848. január 7-én a helység országos vásárok tartására nyert jogot. 1848. őszén Jellasich horváth bán hada vonult át a településen Székesfehérvár felé.

1856-ban a kolera tizedelte meg a lakosságot, a ragály emlékére a templomban oltárképet állítottak fel. Ez időben idetartozott Péntekhely, amelyet már 1332-37. évi pápai tizedjegyzék említ plébániájával. Idetartozott még Magyarpuszta, Villatelep fürdőhely és Kishegy szőlő.

A határbéli Kis-Gamás területén feküdt hajdan Gamás falu, mely 1055-ben a tihanyi Apátság birtoka volt, melyet 1229-ben Felső-Gamás alakban említenek, és a Pannonhalmi Apátságnak is voltak itt birtokai.

DSC 0196Balatonlelléhez tartozik Rádpuszta, ahol Árpádkori település feküdt, itt ma is látható a 12. században épült műemlék templom romja, mely országunk Árpád-kori kultúrájának jelentős emléke.

Balatonlelle az 1904-ben megalakult Fürdőegyesület működésének köszönhetően elsők között volt a kulturált fürdőélet megszervezésében. Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban, és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő és kezdődött meg a település villamos- és vízhálózatának kiépítése.

A századfordulón megindult polgárosodás következtében lassan fellendülő turizmus fogadó helyei közül Budapest és a gyógyfürdők mellett a Balaton mentén a déli part 10 települését, közöttük Balatonlellét említik üdülőhelyként.

A századforduló és az I. világháború között e 10 településen már 25.000 vendégről szólnak a krónikák. A gyors növekedés annak volt köszönhető, hogy nem csak az idegenforgalmi szálláshelyek kapacitását növelték meg, hanem a turizmust kiszolgáló létesítményeket is gyarapították a szolgáltatások színvonalának emelésével, továbbá a kommunális létesítmények, utak és parkok létesítésével. Ezt a fejlesztési irányt szeretné napjaink képviselő-testülete is tovább vinni és mindent megtenni azért, hogy a város legjelentősebb bevételi forrásának számító turizmust minél inkább meghonosítsa a településen.

Erre vonatkozólag jelenleg komoly marketing munka folyik a turizmus fejlesztéséért, népszerűsítéséért.

A II. világháború utáni években a korábbinál is erőteljesebb ütemű fejlődés következett be, különösen az üdülőépítések vonatkozásában. Balatonlellén az 1970-80-as években nagymértékben megindult a belföldi turizmus. Ennek megfelelően a szociál-turizmus kiszolgáló üdülőépületek és táborok épültek.

Az 1979. évi Balatonboglárral történt egyesítéssel a megye 6. településévé vált, az akkor már Boglárlelle nevet felvett és városi rangot kapott helység. A két település 1991. október 1-el különvált, és mindkettő megtarthatta városi rangját. Ettől kezdve – köszönhetően a privatizációból származó többlet bevételeknek is - a település látványos fejlődésen ment keresztül, melyet intenzív közművesítés (gázvezeték, szennyvízcsatorna építés) és építészeti fejlődés jellemez.

A városban a legnagyobb hagyományokkal rendelkező szociálturisztikai üdültetés a rendszerváltást követően folyamatosan elsorvadt. Ezzel párhuzamosan mind nagyobb teret nyert a magánszálláshelyek kiadása, és a panzió szerű nyaraltatási forma kialakítása. Ez utóbbit szolgálják az egyre gyarapodó számú utazási irodák szervező munkájukkal.

DSC 0064Ma a Balaton déli partjának kedvelt üdülővárosa és keresett fürdőhelye Balatonlelle, szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltűnnek Lelle partján a strandolók, és még szeptemberben is találkozhatunk a víz szerelmeseivel. A városnak több mint 4 km hosszú part szakasza van, ahol a lassan mélyülő víz minden korosztály számára kellemes fürdőzést biztosít, az igényesen felszerelt strandokon gondtalanul, kényelmesen pihenhetnek a turisták.

 

Térkép