Látnivalók

Napfény strand és élményfürdő: A Napfény strand és élményfürdő a település egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. A strandon 2008-ban DSC 0088homokos partszakaszt alakítottak ki a tó medréből kikotort homokból, mely tengerparti hangulatot idéz, és a kisgyermekes családok paradicsomává vált már az átadás évében. Emellett itt található az élményfürdő is, ahol jelenleg három medence valamint egy szaunaház működik.
A gyermek- és felnőtt élmény medencék gyönyörű, mozaik kővel burkolt medencéi élményelemeket is tartalmaznak. Csúszdával, pezsgőfürdővel, nyakzuhannyal, masszázsfallal felszereltek. 


Szent István tér: A strandok nyújtotta kikapcsolódás után érdemes felkeresni Balatonlelle mediterrán hangulatú DSC 0366központját a Szent István teret és a hozzá csatlakozó sétálóutcát, ahol esténként több ezer ember gyűlik össze. E térből indul a platánfákkal szegélyezett Moló sétány is, melyen át egészen a Balaton partig sétálhatunk.

 

Szalay-kastély (ma művelődési ház és Afrika Múzeum): földszintes kiskastély 1838-ban DSC 0263épült klasszicista stílusban, impozáns oszlopos tornáccal szegélyezve, a család címerével díszített timpanonnal. Az itt található Afrika múzeum Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét mutatja be.

 

Római Katolikus templom: Árkay Bertalan műépítész DSC 0001tervezte. Érdekessége, hogy ez a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma. Belső díszítése, üvegablakai, az oltár feletti mozaik, az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. – helyén már a XI. században Szent Kelemen tiszteletére emelt bazilika állt, ahol a vértanú halált halt pápa ereklyéit örizték. Az új templom őrzi a régi bazilika falmaradványait, beépítésre került. 


Hadút és Nagyút elágazása: a bazilika e két út találkozásánál állt. Feltételezések szerint mindkettő a római birodalom maradványa.  

 

Szt. Donát kápolna: Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső rendezésével, a késő barokk faoltárral mint egy kis ékszer díszíti Kishegyet. Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy ez Somogy megye legszebb műemlék kápolnája, a „villáműző” Szent Donátról (a szőlősgazdák védőszentje) elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna. A parányi épület tájba illesztése és építészeti megformálása egyaránt rendkívüli. Koppány Tibor szerint 1757-58-ban építette Tóti Lengyel Gáspárné Sztranyay Julianna a családi szőlőbirtokukon. Tóth Péter tanulmánya szerint viszont: „A barokk stílusú kishelyi kápolnáról az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz először említést. Eszerint báró Majtényi György építtette, de hogy mikor, arra már senki nem tudott válaszolni.” A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc minden szükséges dologgal ellátta. Évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét. 

Rádpusztai romtemplom: A Tetves-patak partján találjuk a XIII. században épült késő-román templom feltárt és konzervált romjait s néhány régi DSC 0227sírkövet. Napjainkban hangulatos zenei eladásoknak ad otthont a nyár estéken.

 

  

Kishegy: A lellei határ kiemelkedő, észak-déli irányba húzódó, magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 m-es magasságot. Kiváló szőlőtermő terület, a messze híres lellei borok alapanyagai teremnek itt.
Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő, s ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörkodhet. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását.

Épületek, műtárgyak, amihez valami legenda fűződik:
Rác fa – 1848-as szabadságharchoz kapcsolódik.
Tildy villaTildy villa – 1945. után az első köztársasági elnök nyaralója volt, s egyben a kor legszebb lellei épülete

 

 

 

 

Szt. Donatus Borozó Kishegy – volt vincellér lakás az 1700-as évekből – „köztársaság kikiáltása"
Tetves patak: 1199-ben Imre király öccsével Andrással ütközött itt meg és védte meg a csatában a trónt.

Térkép